Posted on

5 Tips innan du börjar bygga hemsidan

1. Bygg med eget domännamn
Det finns plattformar som erbjuder ”gratis hemsidor”. De är visserligen gratis men priset man får betala är att ha en krånglig url-struktur. Det kan exempelvis vara www.minhemsida.plattformen.se. Oavsett om man bloggar som privatperson eller driver en E-handel finns fördel att istället välja ett eget domännamn. I detta fall skulle url-strukturen bli www.minhemsida.se.
Det blir lättare för kunderna och vännerna att komma ihåg adressen. Dessutom ser det mer seriöst ut att ha ett eget domännamn. Det kan visserligen kosta några hundra kronor per år – men det bör det vara värt.
2. Välj passande webbhotell
Det finns webbhotell som främst vänder sig till stora företag. Här är ofta priserna höga och funktionerna många. Men som privatperson kan det innebära att man betalar betydligt mer än vad man har behov av.
Samtidigt finns det webbhotell som vänder sig till företag och organisationer på mindre nivå. Detta med lägre priser – och färre funktioner.
Är du inte insatt i vad webbhotell gör och hur du publicerar en hemsida via ett webbhotell? Prata med en webbyrå som därmed kan hjälpa dig eller genomföra detta åt dig.
3. Vad kostar det att köpa den?
En enkel hemsida behöver inte kosta speciellt mycket att köpa från en webbyrå. Det svåra kan däremot vara att hitta en byrå som är beredd att genomföra jobbet. Det är exempelvis inte ovanligt att byråerna har en gräns som innebär att de inte bygger sidor under 20 000 kr. För exempelvis en mindre tennisklubb kan det kännas som en stor investering.
Men det går även att hitta en webbyrå som kan bygga hemsidor för några tusenlappar hos https://stockholmswebbyrå.se/. Det gäller därmed bara att hitta den webbyrå som primärt har mycket små kunder som målgrupp. Därmed är även arbetet anpassat utifrån de behov som brukar finnas här.
Börja med att diskutera lösningar och ta in offert från en webbyrå – gå sedan vidare och jämför detta mot flera byråer innan du bestämmer dig.
4. Om en webbyrå bygger – Vem är ansvarig för den?
Om du väljer att en webbyrå ska bygga sidan är det viktigt att kontrollera vem som är ansvarig för den efter att den är klar. Vill du uppdatera lite text är det betydligt bättre om du själv kan logga in på sidan och göra detta istället för att samma webbyrå ska genomföra samtliga mindre ändringar. Det kommer annars bli en kostnad som uppstår vid varje ändring.
Är det större ändringar kan självklart byrån kontaktas men då handlar det om ombyggnation eller implementeringar av nya funktioner.
Man bör även fråga sig vem som har ansvar för uppdateringar och om något blir fel på sidan. Kanske är det bästa alternativet att teckna ett löpande service-abonnemang hos din webbyrå som därmed har detta ansvar.
5. Ta dig tid på idéstadiet
Lägg alltid gott om tid på idéstadiet. Titta exempelvis på hemsidor från andra företag inom samma bransch eller föreningar inom samma sport. Är det en förening som drivs kan det även finnas en fördel i att höra med medlemmarna gällande vad de efterfrågar för funktioner på sidan.