Posted on

Yrken med få återkommande kunder

Man brukar säga att den som säljer nyproducerade villor har ett tufft jobb just för att de inte har några återkommande kunder. En familj köper ett nytt hus och bor kanske där i 30 år innan de ska flytta igen. Även om den branschen har sina utmaningar finns det andra som man kanske inte tror har återkommande kunder men där relationen är en grundpelare i verksamheten.

Kirurgen
Efter uppåt tio år av utbildning och tusentals timmar av observation och träning når man en specialistroll inom vården som sällan träffar samma patient två gånger. En kirurg går in och räddar ett liv för att sen hjälpa nästa patient. En intensiv och krävande vardag som få klarar av. Faktum är att kirurgen inte har kunder utan patienter och den betalande kunden är staten som kirurgen har någon form av kontakt med, åtminstone indirekt, varje dag.

Begravningsbyrå
Det mest givna yrket är förstås att arbeta på en begravningsbyrå. Sista anhalten i livet är givetvis att gå bort och någon måste hjälpa till med alla spörsmål som dyker upp. Jobbar du på en begravningsbyrå kanske dina vänner och bekanta kör en begravningsbyrå på låtsas har missförstått din roll. Dina kunder är familjen och de anhöriga som anlitar er och uppdraget är att de ska få ett värdigt avslut och en möjlighet att sörja sin anhörige.

Blicka bakåt i historien
De flesta branscherna har dock kunder som återkommer förr eller senare. Om vi lämnar vår begravningsbyrå bakom oss och blickar bakåt i tiden kan vi finna ytterligare några yrken som platsar i kategorin.

Sjöfararen
En sjöfarares uppdrag kunde vara allt från handel till att jaga valar för att få tag på lampolja. Yrket var riskfyllt och osäkert samtidigt som resorna var långa. Uppdragsgivaren eller kunden var ofta handelshus som satsade stora pengar på att lasten med kryddor, eller något annat värdefullt, skulle komma fram. Trots alla risker levde många sjöfarare långa liv och han med många resor.

Guldsmeden
Den som arbetade med att skapa föremål i guld eller gravera namn och ätter på guldföremål hade ofta långa arbetsdagar och saker tog tid att skapa. Det var dessutom dyrt att köpa saker av guld och få hade råd med mer än någon enstaka klenod. Trots det visar det sig i historien att både kungar och rika handelsmän kunde ha en fäbless för dyrgripar som ringar och halsband. Guldsmeden byggde nog sin trogna kundkrets av adelsmän och nyrika som handlade både en och två gånger i sina liv.